Kockázatkezelés, kockázatértékelés, kockázatelemzés, monitoring

A vállalati kockázatkezelést, kockázatértékelést ma már nem lehet félvállról venni, mivel egy cég száz partneréből átlagosan öt szűnik meg egy éven belül, ebből átlagosan majdnem három fizetésképtelenség miatt. Az új vevők mellett a meglévő üzleti partnerek kockázatelemzést is szükségszerű elvégezni ahhoz, hogy a nem fizetések kockázata a lehető legkisebbre csökkenjen. A meglévő partnerek kockázatértékelése során a legegyszerűbben alkalmazható megoldás, valamilyen monitoring szolgáltatás igénybevétele, mivel ezzel akár napi szinten értesülhet partnereivel kapcsolatos olyan változásokról, melyek befolyásolják a működését, és az Ön kintlévőségeink beérkezési valószínűségét. Az monitoring figyelmeztet az fizetésképtelenséget előidőző eseményekre, és azonnal beavatkozást tesz lehetővé.
Sok vállalat ma már felismerte ennek veszélyeit, de általában csak utólag cselekednek és csak a követelések behajtására koncentrálnak. Pedig a kockázatkezelés, kockázatelemzés folyamata már akkor elkezdődik, amikor ajánlatot kér egy potenciális ügyfél, és monitoring keretében a teljes együttműködés során is végigkísér.

A kockázatkezelés, kockázatelemzés és kockázatértékelés célja nem szükségszerűen a kockázatok számának csökkentése vagy elkerülése, hanem minél magasabb szintű kockázati tudatosság elérésével és fenntartásával a kockázatok lehetséges hatásainak minimalizálása, az üzleti döntések eredményének optimalizálása.

Kockázatkezelés és kockázatértékelés a gyakorlatban

Amikor egy új vevővel, ügyféllel találkozik, mi alapján dönti el, hogy az adott partner átutalással vagy készpénzzel egyenlítse ki számláját? Végez Ön kockázatkezelést, kockázatértékelést egy üzlet lebonyolítása előtt? Utólagos fizetés esetén, ha el akarja kerülni a nem vagy késve fizetéseket és az ebből következő veszteséget, elengedhetetlen a kockázatkezelés és kockázatértékelés már a szerződéskötés előtt. Magyarországon az átlagos fizetési határidő 30 nap, a késedelem pedig 20 nap, azaz egy utalásos számla kiállítása után átlagosan csak 50 nap múlva jut pénzéhez, ezen idő minimalizálásában is segítséget nyújt a kockázatkezelés.

A körültekintő kockázatkezelés esetén nem elég csak a partner pénzügyi adatait megvizsgálni, arra is figyelmet kell fordítani a kockázatértékelés során, hogy milyen egyéb iparági, szervezeti, demográfiai sajátosságok befolyásolják az adott vállalat kockázatosságát. Számtalan információ befolyásolja egy vállalat fizetőképességét, amit a kockázatértékelés, kockázatkezelés keretében meg kell vizsgálni. A D&B statisztikai módszerekkel összesít minden olyan adatot, ami a cégek kockázatosságát befolyásolhatja, kezdve a pénzügyi adatoktól, a negatív információkon keresztül, egészen a sajtóközleményekig, fizetési szokásokig. Az eredményeket a D&B mutatószámokban összesíti, melyek alapján a különböző cégek is összehasonlíthatók, valamit a cégek életében bekövetkezett változások nyomon követhetők.

A kockázatkezelés és kockázatértékelés összetett folyamat, ami számos információ alapján ad iránymutatást a partner kockázatosságára vonatkozóan. Mindenre kiterjedő információgyűjtést és számítást saját erőből csak nagyon sok erőforrással és rengeteg idő alatt lehet elvégezni, ehhez nyújt támogatást a D&B.

Bővebben a D&B kockázatkezelési szolgáltatásairól

Folyamatos kockázatelemzés monitoring szolgáltatással

A meglévő vevők, partnerek kockázatelemzését sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mivel a behajthatatlan követelések 80 százaléka a meglévő partnerektől származik. Megalapozott üzleti döntéseket meghozatalkor, létfontosságú, hogy azonnal értesüljön a vállalatok üzleti környezetében bekövetkező változásokról. Monitoring szolgáltatásunk segítségével mindig naprakész információkkal rendelkezhet az ügyfeleit vagy beszállítóit érintő pozitív és negatív változásokról.

Monitoring szolgáltatás keretében ügyfeleinket akár napi rendszerességgel értesítjük a cégfigyelésre átadott vállalatok működésében bekövetkező üzleti változásokról. A D&B monitoringja segítséget nyújt az üzleti kockázatelemzésben, a folyamatos ügyfélfigyelésben. Legyen szó teljes körű monitoringról, mely az adott cégről készített céginformáció összes adatát figyeli, mérleg monitoringról, mely a pénzügyi adatokra vonatkozik, vagy negatív monitoringról, mely a csőd, felszámolási és végelszámolási eljárásokat jelzik.

Meglévő ügyfelek kockázatelemzésében nyújt segítséget a D&B Porfolio Monitor és Portfolio Manager megoldása, ahol összes ügyfelét láthatja és a teljes portfóliójának kockázatelemzését elvégezheti. A megoldások segítségével nyomon követheti ügyfélportfóliója kockázatának változását, kintlévőségeit kumuláltan láthatja kockázat szerinti csoportosításban. Az átfogó, körültekintő kockázatelemzést nemcsak új megrendelők esetén kell elvégezni, hanem már meglévő ügyfeleinek monitoringja is hozzátartozik a folyamathoz, mivel sohasem tudhatja, hogy mikor válik megbízható partneréből, megbízhatatlan vevő vagy szállító.

Bővebben a D&B monitoring szolgáltatásiról
Bővebben a Portfolio Monitorról és a Portfólió Managerről